Welcome to Paradise

15-22/01/2019

Dla kogoś, kto porzuca styczniową porą Polskę, przenikniętą dojmującym chłodem, pozbawioną słońca, zanurzoną w zlepku chmur, mgieł, trujących dymów i spalin, Madera jest jak arkadia, ziemia obiecana. Tu można nasycić oczy pięknymi widokami wznoszących się gór i bezkresnego oceanu, wybujałą zielenią i wszelkimi kolorami kwiatów. Można się cieszyć przyjemną temperaturą, odetchnąć krystalicznie świeżym powietrzem. Madera jest piękna o każdej porze roku, ale zimą ten przeskok z szarości i chłodu do pełnej palety barw i ciepła sprawia, że jest ona jeszcze piękniejsza.

Madera jest wyspą pochodzenia wulkanicznego, położoną na Atlantyku, blisko 1000 km od kontynentu europejskiego i 700 km of afrykańskiego. Z Polski podróż samolotem zabiera około pięciu godzin. Wyspa nie jest duża, zajmuje powierzchnię 741 km2 z linią brzegową długości około 140 km, ale jest bardzo zróżnicowana pod względem rzeźby terenu. Wysokie szczyty, przepastne doliny, klifowe wybrzeże sprawiają, że przyjeżdża się tu nie dla wylegiwania się nad wodą, lecz dla odkrywania kolejnych wspaniałych widoków.

Madera należy do Portugalii. Na pewno znana była Europejczykom znacznie wcześniej, ale oficjalnie uznaje się, że jej odkrywcą jest João Gonçalves Zarco, kapitan statku, który dotarł tu w 1419 roku. Nazwa wyspy w języku polskim stanowi zniekształconą formę oryginalnej portugalskiej nazwy Madeira, a po portugalsku madeira znaczy drewno. Na pierwszych przybyszach duże wrażenie musiała zrobić obfitość tutejszych lasów.

Formalnie na Maderze panuje klimat śródziemnomorski, w rzeczywistości pogoda potrafi być całkowicie różna w miejscach odległych o ledwie kilkanaście kilometrów. I w ogóle jest zmienna. Nie ma co więc patrzeć na prognozę, lepiej być zawsze przygotowanym i na słońce, i na wiatr, i na deszcz, na parę stopni Celsjusza więcej i na parę mniej. Szczególnie w styczniu, bo to jednak jest zima, nawet jeśli w danym momencie na południowym wybrzeżu jest słonecznie, niemal 20oC i nie widać wielu chmur.    

Czytaj dalej

Copyright © 2014